Artykuł sponsorowany

Komu zalecana jest dieta bezlaktozowa?

Komu zalecana jest dieta bezlaktozowa?

Ponieważ laktoza znajduje się również w mleku kobiecym, wrodzona nietolerancja tego dwucukru zdarza się bardzo rzadko. Częściej możemy spotkać się z hipolaktazją lub wtórną nietolerancją laktozy. Nie każdemu zalecana jest dieta bezlaktozowa – czasem wystarczy jedynie ograniczyć ilość spożywanych produktów zawierających ten składnik. Sprawdźmy, co warto wiedzieć o nietolerancji laktozy i diecie bezlaktozowej.

 

Hipolaktazja i wtórna nietolerancja laktozy

Na początku warto wyjaśnić pojęcia związane z nietolerancją laktozy, aby lepiej zrozumieć, komu zalecana będzie dieta bezlaktozowa – tymczasowa lub całkowita. Wrodzona nietolerancja laktozy, jak już wspomnieliśmy, zdarza się stosunkowo rzadko, jednak nie oznacza to, że jest to niemożliwe. Jednak podobnie jak w przypadku wtórnej nietolerancji oraz hipolaktazji niezbędne jest przeprowadzanie badań, które potwierdzą pełną diagnozę. Badanie rozpoczyna się od wywiadu, często również zalecane jest odstawienie produktów zawierających laktozę na dwa tygodnie, a następnie ponowne włączenie ich do diety. Kiedy dolegliwości ustąpią po ich odstawieniu, a następnie znów się pojawią, przeprowadza się badanie krwi, kału, a często również test wodorowy oddechu.

Przeczytaj również: Posiłki dla osób z nietolerancją laktozy

Hipolaktazja jest nietolerancją nabytą, związaną z wiekiem oraz malejącą ilością enzymu trawiącego ten dwucukier – laktazą. Wtórna nietolerancja laktozy jest zwykle związana z chorobą jelit i jest stanem przejściowym: skuteczne leczenie choroby podstawowej zwykle umożliwia ponowne spożywanie produktów zawierających laktozę.

 

Kiedy należy ograniczyć laktozę, a kiedy należy przejść na dietę bezlaktozową?

W przypadku wrodzonej nietolerancji laktozy, niezbędne jest przejście na dietę całkowicie bezlaktozową. Nieco inaczej jest w przypadku hipolaktazji oraz wtórnej nietolerancji. Szacuje się, że hipolaktazja dotyka około 40% populacji naszego kraju, jednak zaledwie 10% z nich doświadcza związanych z tym objawów. Należą do nich bóle brzucha, uczucie przelewania się w brzuchu, gazy, wzdęcia oraz biegunki. Jeśli cierpimy na powyższe dolegliwości, możemy odstawić produkty zawierające laktozę i przejść na dietę bezlaktozową. Nie znaczy to jednak, że całkowicie należy odstawić nabiał – to, w jakich produktach znajdziemy laktozę, przedstawiamy w dalszej części artykułu. To ważne, ponieważ całkowite odstawienie nabiału może wiązać się z niedoborami ważnych składników odżywczych. Dlatego jeśli nie mamy pewności, w jaki sposób zapewnić sobie optymalną dietę, z jednoczesnym wykluczeniem laktozy skonsultujmy się z dietetykiem. Porady online lub dietetyka w swoim mieście znajdziemy na stronie Dietetyk.pl.

Jeśli zostaniemy zdiagnozowani pod kątem celiakii, stanów zapalnych jelit lub doświadczymy biegunki z powodu zażywania antybiotyków, może pojawić się wtórna nietolerancja laktozy. Jak już wspomnieliśmy, zwykle jest stanem przejściowym – po zaprzestaniu brania antybiotyków lub wyleczeniu stanu zapalnego, możliwe jest ponowne włączenie laktozy do swojej diety. Również w przypadku przejścia na restrykcyjną dietę bezglutenową, kosmki jelitowe powinny zregenerować się na tyle, by po kilku miesiącach możliwe było ponowne włącznie laktozy do diety. Należy jednak uważnie obserwować swój organizm i jeśli ponownie pojawią się dolegliwości, po prostu zaprzestać spożywania laktozy.

 

W jakich produktach znajduje się laktoza?

Dietę bezlaktozową zaleca się wyłącznie osobom, które mają potwierdzoną badaniami nietolerancję laktozy oraz objawy kliniczne. W sytuacji, kiedy dokuczają nam objawy, możemy ograniczyć spożywanie laktozy do dawki, która jest dla naszego organizmu komfortowa. Istnieją bowiem produkty, które zawierają dużo tego dwucukru oraz takie, w których znajdziemy jedynie śladowe jego ilości. Dzięki temu nie musimy wykluczać z diety produktów mlecznych, które są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka i wapnia.

Najwięcej laktozy znajdziemy w mleku, również w owczym lub kozim. Mniej laktozy znajduje się w sfermentowanych produktach mlecznych, takich jak jogurty, kefiry lub sery pleśniowe. Twarde sery dojrzewające, takie jak gouda lub cheddar, praktycznie nie zawierają laktozy, więc większość osób z nietolerancją laktozy może bezpiecznie je spożywać.

W sytuacji, kiedy niezbędne jest całkowite wykluczenie laktozy z diety, konieczne jest wyrobienie nawyku czytania etykiet. Laktoza może znajdować się nie tylko w produktach mlecznych, ale również w tych wysoko przetworzonych: gotowych zupach, sosach, wyrobach garmażeryjnych, słonych przekąskach, pieczywie, margarynie, wyrobach mięsnych, słodyczach, słodzikach oraz w lekach i suplementach diety. Możemy spodziewać się laktozy w produktach, w których składzie występuje mleko, mleko w proszku, serwatka lub cukier mleczny, dlatego na diecie całkowicie bezlaktozowej należy ich unikać.

Podziel się

Ogólna ocena artykułu

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.